לימודי אפטר אפקטס בבתי הספר השונים כוללים על פי רוב תחומים רבים ומגוונים אבל אינם באמת יכולים להכין את האמן לעולם האמיתי. ישנם דברים רבים שלא כלולים בתוכנית הלימודים (על אף חשיבותם בחיי היומיום) כגון: הגשת דוחות מס, תליית תמונות על הקיר או פתיחת סתימות. ההנחה היא שעסקי “העולם האמיתי” הם כאלה שהאדם יתקל בהם במוקדם או במאוחר וימצא כבר איך להסתדר בכוחות עצמו. על כן גם אם למדתם קורס אפטר אפקטס שנתי או מקוון וצפיתם בכל המדריכים שיש באינטרנט, סביר להניח שבימים הראשונים של עבודה בסטודיו רציני, תלמדו דברים מאוד חשובים. על מנת לרכך במידת מה את ההלם וגם לעזור קצת למי שמעדיף לעבוד לבדו, מהבית, אני רוצה להציג שורה של מונחים, חלקם קשורים לעבודה השוטפת בתחום מושן גרפיקס וחלקם נדרשים כחלק מהשפה המדוברת של האנשים העוסקים בתחום: במאים, עורכים, אנשי סאונד, אנשי קרייאטיב ועוד.
המונחים יובאו בשפת המקור ולא יתורגמו על מנת להלום את הדרך בה הוגים אותם בפועל.
אופליין/אונליין – מונח שמשמעותו השתנתה במשך השנים. בעבר היה מקובל לעבוד בפרוייקטים רבים באיכות נמוכה יותר של דגימת חומרים, כיון שהכוננים הקשיחים היו קטנים. עם הזמן השתנה המונח (על אף מחאות הטהרנים) וכעת הוא מתאר את התהליך הראשוני של החלטות העריכה (אופליין) ואחר כך מתייחס לשלב בו לוקחים סרט קיים ומבצעים בו תיקוני צבע, אפקטים וכתוביות בתהליך שנקרא גם גימור – אונליין (finishing).
אלמנטים עיצובים – קטגוריה מאוד רחבה של אלמנטים גרפיים לעיתים גם מונפשים שניתן להשתמש בהם כדי ליצור עניין וליפות כל סרטון.
סאונד אפקטס (sound effects) – תמיד טוב שיש תיקיה מסודרת של אפקטים לשלב בפרוייקטים שלא מתקוצב בהם מיקס סאונד. כמו בכל דבר, יש אתרים חינמיים, חצי חינמיים ובתשלום להורדה של סאונדים שונים.
אנימציית לוגו – עבודה נפוצה של לקיחת לוגו גרפי וביצוע אנימציה תוך שימוש בעיצוב הקיים. זו עבודה לא פשוטה, כיון שלקוחות רבים רגישים מאוד לדרך בה הלוגו שלהם נראה.
גיבוי – מעין קונספט כזה בו לוקחים חומרי גלם, פרוייקטים ותוצרים ושומרים אותם במקום נפרד, ליתר ביטחון.
הזמנת עבודה – מסמך וורד, pdf או אפילו מייל המסדירים את העבודה בין הלקוח למבצע העבודה. חשוב לא להכנס לאף פרוייקט, ובמיוחד לפרוייקטים המבוססים על תשלום לפי רווחים עתידים מבלי לחתום על מסמך או לפחות על אישור דרך המייל. בין השאר חשוב שהמסמך יתאר את התוצר המבוקש, את התשלום ומועדו ומה קורה אם הפרוייקט מבוטל באמצע (אני ממליץ על 50 אחוז תשלום במידה והפרוייקט מבוטל לאחר תחילת עבודתו מסיבה כלשהי). חשוב גם לציין מהו מקור החומרים המשולבים בפרוייקט כדי שלא יווצר מצב שאתם צריכים להוציא מכספכם להשגת תמונות, פונטים, צילומי וידיאו או אלמנטים גרפיים.
וויפר (wiper) – קרוי גם מעברון – מעין גרסה מתחוכמת יותר מבוססת גרפיקה ליצירת מעברים בין שוטים שונים.
וקטור ארט (vector art) – חומרי גלם כמו אלה שמייצרת תוכנת אילוסטרייטור המורכבים מהגדרות של קוים, צבעים וקשתות לשם יצירת ציור. יש הרבה כאלה בחינם וכמובן בתשלום באינטרנט והם שימושיים לעיתים קרובות.
זכויות יוצרים – מוסיקה וגם תמונות וקטעי וידיאו (כן, גם ביוטיוב) מוגנים בחוקי זכויות יוצרים שונות המבטיחים ליוצריהם חלק מהרווחים וזכות וטו על שימוש. לפני שנכנסים לפרוייקט שווה לסגור את הפינה הזו כדי שלא להיות חשופים לתביעות, ובכל מקרה לעגן את העניין בהזמנת העבודה (עיין ערך).
טיימקוד – פעם היה מוטבע קוד זמן לפי פריימים על וידיאו. גם היום בעידן הקבצים האלקטרונים עדיין עדיף להתבסס בדיון של הערות על גרסאות של קבצי וידיאו בשניות ופריימים ולא להגיד דברים כמו “אחרי שהדודה עם השמלה הורודה מופיעה, יש קפיצה בוידיאו”.
טיפוגרפיה – לפעמים ההבדל בין פרוייקט שנראה מקצועי לכזה שנראה “פאוארפוינט” (עיין ערך) הוא הבחירה בגופן (פונט) הנכון. שווה לרכוש חבילות פונטים מקצועיות ולמצוא מספר מצומצם של פונטים שאתם אוהבים ולדבוק בהם חלק גדול מהזמן. לפעמים תקבלו חומרי גלם בפוטושופ, פריהנד או פורמטים שונים אחרים שישתמשו בפונטים שאין לכם. אם לא תצילחו לשכנע אותם להעביר לכם את הפונט לצרכי שימוש בפרוייקט, או שזה אסור מבחינה חוקית, בקשו לבצע פעולה הנקראת “Create Outlines” (או “Convert to Path” או “Rasterize”) שהופכת פונטים למקבילה הוקטורית שלהם (עיין ערך וקטור ארט). כך תוכלו להשתמש בהם גם אם אין לכם את הפונט במחשב, אך כמובן לא תוכלו לשנות אותם. לאחר בחירת הפונט יש הרבה פרמטרים שניתן לשחק בהם במיקום האותיות, עוביין, המרווחים שלהם אחת מהשניה, מרווחים בין מילים ו/או שורות, צבע, צללית, קו מתאר, החזרת תאורה, ועוד הרבה החלטות לא פשוטות ששווה להשקיע בהן זמן ובעיקר להסתכל על דברים קיימים במגזינים או ביוטיוב (עייך ערך) ולראות מה אנשים אחרים עשו ואיך. סקירה מפורטת של מאפייני הטקסט והאנימטורים השונים באפטר אפקטס אפשר לקרוא כאן.
יוטיוב (וגם Vimeo) – אחד מכלי העבודה המרכזיים של ימינו. שימושי במיוחד לשם קבלת השראה, צפייה במדריכים, שאיבת חומרי גלם ליצירת סקיצות, העלאה של סקיצות לאינטרנט, פרסום ועוד. משתלם להבין מבחינה טכנית את הדרכים השונות לשימוש באתר, זה משתלם!
כרומה קי – נושא זה דווקא מתרגלים על פי רוב בקורסים השונים, אם כי לעיתים לא בשם זה. לקוחות רבים מכירים את השמות ידועים יותר מסך ירוק (או כחול) – צילום אובייקטים על רקע אחיד על מנת להסיר אותו ולהחליף אותו ברקע אחר. יש גם אתרים המוכרים חומרים מוכנים של דמויות וחפצים על רקע שקוף לשימוש מיידי בפרוייקטים.
אריזה גרפית – מונח מורכב הכולל את כל עבודת הגרפיקה והאנימציה שגורמת לסרטון או תוכנית טלויזיה להיראות “מקצועיים”. כל האלמנטים הגרפים שתיצור עבור פרוייקט מסויים ובכללם האנימציה שלהם יכנסו תחת הקטגוריה הזאת.
סופר (super) – קרוי גם “פלאח” ו-באנגלית Lower Third – אלמנט ויזואלי אנימטיבי שעליו מלבישים שמות של אנשים או כותרות, בדרך כלל בתחתית המסך.
עיצוב – שלב חשוב וקריטי בתחילת כל פרוייקט. מומלץ תמיד להכין סטוריבורד מסוג כלשהו, לבצע אנימציה בסיסית לפני המורכבת, לשלוח פריים מעוצב בפוטושופ או אילוסטרייטור והכל כדי לחסוך זמן ולא להתחיל לעבוד רק כדי לגלות שהלקוח רוצה משהו אחר. בפרוייקטים מסודרים ישנה פונקציה הנקראת “ארט” האחראית אך ורק לעיצוב ולעיתים גם מייצרת אלמנטים גרפיים לשם שילוב בפרוייקט.
פאוארפוינט – שם גנאי בפי מעצבים ולקוחות לעבודות אפטר אפקטס או פרמייר פרו הנראות כאילו אפשר היה לעשות אותם בתוכנת פאוארפוינט של מיקרוסופט. שימוש ב-Clipart של מיקרוסופט ללא עיבוד מיוחד, פונטים כגון: Tahoma ו-Arial, שימוש ברשימות עם בולטים, עיצוב דמוי שקופית ואפקטים פשוטים עשויים לגרום לפרוייקט לקבל את התואר הזה. מצד שני כבר היה לי לקוח שרצה שלסרטון שלו תהיה את הפשטות של מצגות פאוארפוינט, אז לך תדע.
פאלטה של צבעים – דרך נוספת לגרום לפרוייקטים להיראות טוב היא לבחור חמישה צבעים שונים ולנסות לדבוק בהם עד כמה שאפשר. לאדובי יש אפליקציה ואתר המקלים על הדבר הזה במגוון דרכים. עם זאת לעיתים לקוחות יבקשו צבעים שכבר נבחרו לפרוייקט ולכן שווה לדבוק בהם.
פתיח/סגיר – זהו מונח רחב המציין בפשטות את הקטע הפותח וסוגר סרט. בסרטי קולנוע למשל, בדרך כלל יש פתיח הכולל אנימציית לוגו (עיין ערך) של האולפנים המפיקים.
קונטרול פאנל – רכיב של אנימציה גרפית המדמה לוח בקרה של חללית, מטוס או מסך מחשב. שווה לשמור כמה כאלה בצד לפרוייקטים רלוונטיים. אלוף העולם בייצור פאנלים כאלו הוא מרק קולראן, שווה לצפות בשואו ריל שלו.
רווילרים (Revealers) – גרפיקת אנימציה המופיעה ואז נעלמת כדי “לגלות” תחתיה אלמנט גרפי אחר, כטקסט.
רפרנס (Reference) – במהלך פרוייקט פעמים רבות נוצר מצב שהעיצוב נראה מאוד יפה, אך לא כזה שהולם את מה שהלקוח רוצה או מדמיין. על מנת לחסוך זמן, רוב התעשייה עובדת עם “רפרנסים” (סימוכין בעברית) דוגמאות סגנוניות למשהו דומה למה שהלקוח רוצה. פעמים רבות צריך לבקש מהלקוח רפרנס במידה והוא לא חושב על זה בעצמו. אתר יוטיוב הוא מקום פופולארי למצוא כאלה, וגם Google Images. גם שאתם מקבלים רפרנס, שווה לבדוק עם הלקוח מה מצא חן בעיניו ברפרנס – הצבעים? הטקסטורות? התנועה? הסגנון החזותי? שימוש ברפרנס גם יעזור לכם להעריך כמה זמן ידרש לכם לעשות את הפרוייקט ולהסביר ללקוח מה ניתן ומה לא ניתן לעשות ובאיזה מחיר.
רקעים נושמים – כמו כל משפחת האלמנטים הגרפיים ה”נושמים”, מדובר ברקע גרפי עם אנימציה, בדרך כלל, עדינה כדי שלא לקחת פוקוס מהאלמנטיים הגרפיים החשובים כמו טקסט או שחקן. אם ייצרת כזה לצורך פרוייקט מסויים – יצא אותו ושמור אותו בצד. תמיד ניתן להשתמש בו שוב, תוך שינוי צבע ומרקם להתאמה לפרוייקטים מגוונים.
סווישים/אימפקטים – אלמנטים של קול העובדים היטב ביחד עם מעברים שונים (רווילרים, וויפרים, זומים).
ספריות תמונות (stock footage) – מאגרי תמונות ווידיאו, לרוב בתשלום לשימוש בפרוייקטים שונים. אתרים רבים נותנים במתנה קטעי וידיאו יומיים או שבועיים בחינם ויש הרבה מציאות ששווה לאסוף.
סטילס – תמונות מצולמות, פעמים רבות באיכות וגודל טובים בעשרות מונים מאיכות וידיאו. יש גם אפשרות לאתר תמונות כאלה באיכות די טובה באתרים כמו Google Images ו-Flickr.
שירותי העברת קבצים – שירותים כמו: WeTransfer, ג’מבו מייל ו-DropBox ועוד, מאפשרים העברת חומרי גלם, טיוטות וגרסאות סופיות ביניכם ללקוחות. זה זול יותר משליחים וגם מהיר יותר, בהנחה שללקוח יש קיבולת העלאה (upload) טובה.
תלת – קיצור לתלת מימד, עולם ומלואו של יצירת עולם ומלואו בתוך המחשב. לרוב מומלץ להיעזר באנשים שזו התמחותם בפרוייקטים אך ניתן גם להגיע לתוצאות סבירות בסיטואציות מסויימת גם עם כלים יותר בסיסיים וקלים להבנה כמו פוטושופ וגרסת Cinema 4D Lite שכלולה עם עותק של אפטר אפקטס CC.
אהבתי את התמונה בהתחלה “מילון אפטר שושן”
נחמד מאוד, יהיה שימושי למתחילים..
נהדר ואינפורמטיבי ביותר.
אהבתי,תודה.
שימושי מאוד
גם למי שאינו אפטריסט
תודה