כיצד לעבוד עם שדות וידאו במחשב, איך לבדוק, לבטל, להוסיף ולייצא
מה זה בכלל שדות וידאו?
שדות וידאו מופיעים כקווים אופקיים שנרשמים על המסך וזאת כדי ליצור תנועה חלקה יותר. פריים וידאו יכול להיות מחולק לשני שדות וכל שדה מכיל חצי מהמידע הויזאולי. כמעט כל מכשירי טלוויזיה מסוגלים לנגן וידאו הכולל שדות כדי להציג תמונה חלקה יותר במיוחד בעת תזוזה בפריים.
איך זה עובד?
השדות במחשב מוצגים על ידי פיקסלים, שמייצגים בעצם נקודה בזמן. תמונה המבוססת על פריים מלא (ללא שדות) נקראת תמונה פרוגרסיבית מלשון Progress המרמז שיש כל פעם התקדמות של פריים מלא. תמונה המבוססת על שדות נקראת תמונה שזורה Interlaced ובה ניתן לראות שדות וידאו.
איך זה התחיל?
בזמן התכנון המקורי של מסכי הטלוויזיה לא היו בנמצא רכיבים (פוספרים, זרחניים) שהיו מסוגלים להציג את הבהובי התמונות בקצב הנדרש. הם היו כבים מהר מדי. כתוצאה, התמונה המשודרת היתה מרצדת. אז המהנדסים תכננו שיטה גאונית לאותה תקופה, שתזמנה את התמונה כך שחלק ממנה יהיה מצוייר על המסך לפני החלק הבא, וכך נולדו שדות הוידאו. חשוב לזכור שהיה גם צורך להתאים את התדר של רשת החשמל לתדר הוידאו וכך נוצרו בעצם שיטות השידור השונות. בארה”ב וביפן NTSC שמבוסס על קצב של 30 תמונות לשניה וניזון מרשת חשמל של 110 וולט בתדר 60 הרץ, באירופה ושאר העולם PAL שמבוסס על קצב של 25 תמונות לשניה וניזון מחשמל של 220 וולט בתדר 50 הרץ.
מה היתרונות של שדות וידאו?
תנועה חלקה יותר במיוחד בתנועה של גרפיקה, וזאת בזכות שהזמן נדגם פעמיים.
ומה החסרונות?
כל שדה מכיל רק חצי מהאינפורמציה. מסכי מחשב ומוצרי דפוס אינם תומכים בשדות וידאו ולא יכולים להציג אותם.
איך להשתמש?
לשידור בטלוויזיה כדאי לבצע חישוב וידאו עם שדות.
לאינטרנט, מחשב או דפוס כדאי לחשב וידאו ללא שדות.
איך לזהות?
יש לחפש קווים אופקיים בתמונה (כמו מסרק) על פני חמישה פריימים לפחות. לפעמים נראה חומר גלם שהומר מפילם ורק בחלק מהפריימים יש תופעת שדות. אם לא נמצאו שדות – מומלץ לא לבצע שום שינוי בחומר ולהמשיך לעבדו כרגיל ללא שום הגדרות מיוחדות. אגב, את הבדיקה מומלץ לבצע בתוך חלון Footage Viewer בתוכנת אפטר אפקטס. בתוכנה יש מנגנון מיוחד שבעזרתו היא מזהה את השדה הדומיננטי ומציגה את הוידאו כראוי. מנגנון זה מבוסס על המטה-דטה שבתוך הקובץ המיובא לתוכנה. אם אין מטה-דטה, התוכנה פונה לקובץ חוקים הנמצא בתקיית התוכנה בשם Interpretation Rules ובעזרתו מפרשת את הקובץ. ניתן להתערב ידנית בתהליך זה ולהגדיר לבד את הפרשנות, וזאת על ידי בחירת הקובץ בחלון הפרוייקט ולחיצה על Ctrl/Command+Alt+G.
לאחר הגדרת השדות, יש ללחוץ דבל קליק על בכדי לפתוח אותו בחלון Footage Viewer ושם על ידי בחינת כל פריים (על ידי לחיצה על מקש Page Down) לוודא כי חומר הגלם מתקדם היטב ולא חוזר אחורה. אם החומר קופץ קדימה ואחורה בזמן, ניתן להסיק כי בחירת השדה הדומיננטי הייתה שגויה, ויש לחזור על התהליך ולבחור את השדה האחר להיות המוביל.
מתי לחשב (לרנדר) שדות?
אם היו שדות וידאו בכניסה, כלומר בקובץ המיובא – לרנדר עם שדות.
אם הוספת גרפיקה או טקסט שזז על המסך – לרנדר עם שדות.
אם רוצים תחושה של פילם – לא לרנדר עם שדות.
אם התוצאה תוקרן על מחשב, טאבלט או כל מסך שאינו טלוויזיה – לא לרנדר עם שדות.
איך להגדיר חישוב שדות?
בתוכנת אפטר אפקטס, ניתן לבצע חישוב לסרט בחלון Composition > Make Movie
יש להכנס למאפייני החישוב של Render Settings ושם תחת Time Sampling בלשונית Field Render לבחור את הסדר המבוקש.
לכל אולפן שידור יש דרישות שונות, יש לברר עם הלקוח מה סדר השדות הרצוי Upper First או Lower First ובהתאם לבחור.
אם אתם מבצעים חישוב בתוכנת תלת ממד (כגון סינמה 4D) מומלץ לא לחשב שדות אלא פריימים.
אם בכל זאת תרצו לשלב את התוצאה עם וידאו שהוקלט עם שדות, כדאי לרנדר בקצב זמן כפול. לדוגמה: אם הוידאו הוקלט ב50i שזה 25 פריימים שזורים לשדות; יש לחשב לכל שדה פריים נפרד ולכן קצב התמונות בתוכנת התלת יהיה 50 תמונות לשניה.
טיפים נוספים
אם בצעת הפרדת שדות על ידי שינוי ההגדרות שבחלון Interpret Footage באפטר אפקטס מומלץ ללחוץ על אופציית Preserve Edges בכדי שאפטר אפקטס תנסה להציג תוצאה טובה יותר על המסך.
יש אפשרות לבצע פעולת הורדת שדות או ביטול שדות באיכות טובה יותר ממה שמציעה תוכנת אפטר אפקטס, על ידי שימוש בהרחבה (בתשלום) של חברת Re:Vision
מה עושים עם וידאו שמרצד? לעיתים קורה שנתקלים בתופעה של הבהוב שאינו מוצג במסך מחשב אבל מופיע במוניטור וידאו. ריצוד זה מופיע בדרך כלל בקווים אופקיים בתמונה ולעיתים קורה גם במקרים של תמונות סטילס ברזולוציה גבוהה – אפילו אם הן צולמו במצלמת סטילס שמצלמת תמיד תמונת פרוגרסיב. במקרים אלו ניתן לבחור אחת מהחלופות הבאות:
- הורדת כל הפריים בחצי פיקסל.
- הוספה של אפקט Gaussian Blur רק על הקווים האנכיים Vertical בערך של 0.5, במקרה כזה רצוי להוסיף את האפקט כמסכה על שכבת כוונון (Adjustment Layer) רק במקומות בהם התמונה מרצדת כדי לשמור על איכות שאר הפיקסלים בתמונה.
- אופציה אחרונה היא להקטין את התמונה לגודל המתאים של הקומפוזיציה (או הטיימליין בפרמייר פרו) דרך פוטושופ. הקטנה זו מטפלת בפרטים קטנים שממילא לא יבואו לידי ביטוי בוידאו ופותרת חלק מבעיות הריצוד. בפוטושופ יש פעולת אוטומציה (Action) שעושה זאת עבור מספר תמונות בבת אחת ומקטינה אותן לגודל רצוי.
ונסיים בציטוט מתאים מתוך “שדות גולדברג” מילים ולחן מאיר אריאל ז”ל:
ילדתי שלי, אל תלכי לבדך, אל תלכי לבדך בשדה המוזהב
ילדתי שלי, אל תלכי לבדך, הוא ימכור לך מרחב, השדה המוזהב
טוללולולו….
מעולה. אהבתי את הציטוט בסוף.
כייף של מאמר.
חומר חשוב ומסובך שמוסבר כראוי ובבהירות.
תודה לך, ערן יקירינו ומורינו.