לא מעט סטודנטים ואנשים העושים את צעדיהם הראשונים בתחום שואלים אותי כיצד להפוך להיות מקצוען בתחום הוידאו,
עיצוב, אפקטים ועריכה.
כמובן שאין קיצורי דרך או קסמים שיהפכו אתכם לאמנים/מעצבים/עורכים/במאים מקצוענים בין לילה, אבל חשבתי לחלוק קצת מניסיוני האישי על מנת לטוות עבורכם את הדרך כפי שאני רואה אותה, ולהציע מספר דרכים שעשויות לקרב אתכם אל הקצה. זו איננה מתיימרת להיות רשימה מקיפה וממצה, אבל אקווה שאצליח לענות על חלק ניכר מהשאלות הנפוצות למי שמסוקרן מתחום זה.
עיצוב
הרבה אנשים שואפים לקפוץ לתוך תוכנות מסובכות כמו אפטר אפקטס, פיינל קאט פרו, אויד או פרמייר פרו ללא בסיס איתן בעיצוב גרפי – מה שמציב אותם בעמדה בעייתית. על ידי התמחות ראשונית בפוטושופ והבנה של יסודות עיצוב, תורת הצבע ועבודה בשכבות תרכשו ידע קריטי שיוביל אתכם להיות מעצבים מוצלחים יותר. אם אין באפשרותכם לעצב תמונה בודדת באופן משכנע, איך תתמודדו עם רצף של תמונות זזות? גם אם המטרה הסופית היא להיות עורך וידאו או אפטריטס, אל תפסחו על שלב הפוטושופ, זה אולי נראה בתחילה כמו בזבוז זמן, אבל זה ישתלם בעתיד הקרוב. למטיבי לכת: אמליך להתמקצע גם באילוסטרטור, זוהי תוכנה עם עקרונות דומים לפוטושופ, אך מבוססת על אלמנטים וקטורים – אפטר אפקטס עובדת איתה מצויין והעיצוב בעזרת תוכנה זו הוא תענוג.
צילום
קחו מצלמה והתחילו לכוון ולירות. אם אתם בעניין ויכולים להרשות לעצמכם שתי מצלמות, השקע באחת עבור סטילס ואחת עבור וידאו. אם הפרוטה אינה מצויה בכיסכם, נסו למצוא מצלמה מהדור החדש שמאפשרת להינות משני העולמות, דוגמת Sony, Canon או Nikon במצלמות אלו, תוכלו לגדול עם המצלמה, ובבוא הזמן להחליף עדשות ולהוסיף אביזרים. ראשית צלמו דוממים ורק לאחר מכן אנשים. למדו כל פונקציה, אפילו אם זה מצריך לקרוא אותיות קטנות באנגלית. נסו לחשוב כמו אמן המנסה ליצור אווירה מעניינת ולספר סיפור. צלמו דברים לא שגרתים כגון נוזלים, דברים בתנועה, תמונות תקריב וכיוב'. נסו, טעו, ונסו שוב – עד שתצליחו ליצור קומפוזציות מענייניות. שחקו עם הפוקוס, בחנו תוצאות בתנאי תאורה שונים ולאחר מכן העתיקו את התמונות לתוכנות פוטשופ ועשו איתן משהו מדהים.
עריכת וידאו
לאחר שתשלוטו ביסודות צילום, קומפוזיציה ותאורה תוכלו להתחיל ליישם את ידיעותיכם בתוכנת עריכה. ככלל אצבע אמליץ להגביל את העריכה לחיתוכים (קאטים) בלבד ואם יש צורך הוסף מעברים בסיסיים בלבד כגון Dissolve או Wipe. זו הדרך הטובה ביותר לספר את הסיפור. תוכלו לעשות קצת שיעורי בית בצפיה בסרטים ישנים שנוצרו לפני שהעריכה הגיעה למחשב. תרגיל מעניין הוא יצירת פרסומת לחפץ כלשהו שיש בבית. הגבילו את משך הסרטון ל-30 שניות בלבד. צרו סיפור נרטיבי כלשהו, צרפו מוסיקה והראו את התוצאה לאחרים. היו פתוחים לקבל מהם ביקורת, קחו את עצתם, צפו שוב בתוצאה ושייפו אותה עד שתהיו מרוצים, כך תוכלו להשתפר.
אנימציה
מצאו את התחום אליו אתם מתחברים: אפקטים, תיקוני צבע, כותרות, תלת ממד, עיצוב בתנועה וכיוב' – בחרו אחד מאלה והשקיעו בו. נסו לעשות זאת בהתחלה באופן עצמאי. הורידו גרסת נסיון של התוכנה והתחילו מהדברים הפשוטים. המנעו בתחילה משימוש בתוספות צד שלישי (פלאג-אין), צרו דברים פשוטים בדו-מימד. שחו קצת במים הרדודים לפני צלילה לעמוקים. זיכרו את כלל ברזל: לא להשתמש באפקטים כי הם שם. הוסיפו אפקטים רק אם הם תורמים לסיפור.
סאונד
למדו לעבוד עם תוכנת סאונד. צרו בעצמכם אפקטים והתאימו את פסקול הסרט לתוכן. לסאונד יש השפעה אדירה על התוצאה הסופית וחשוב לתת לו תשומת לב נפרדת. תוכלו להתחיל לערוך לפי הקצב של קטע מוסיקלי קיים, או לבחור להוסיף את הסאונד והאפקטים בשלב האחרון של ההפקה. בנו ספריית אפקטים והעזרו בה בפרוייקטים שונים.
המשיכו ללמוד
אם תגיעו לנקודה שבה תרגיו ש"זהו-זה סיימתי ואני מוכנ/ה" – אתם כניראה יכולים ללמוד עוד. אין זה אומר שצריך להיות בקיא ומעודכן בכל פרט ופרט בתוכנה, אבל תמיד יש מקום להעשיר את הידע ולשפר את הטכניקות בהן אתם משתמשים. אחת הדרכים הטובות ביותר לקבל השראה ורעיונות היא לצפות בטלוויזיה. הקליטו את הפרומואים והפרסומות בממיר הדגיטלי או דרך האינטרנט. צפו בהם ונתחו את הפריימים כפי שמאמני ספורט מנתחים מהלכים מורכבים, כך תוכלו ללמוד ולהבין איך המקצועניים עובדים ואולי לנסות ליצור משהו דומה בעצמכם. בנוסף הרשמו לפודקסאט או שניים, עקבו אחר ערוץ יו-טיוב מעניין והשקיעו בהדרכה מקוונת או אפילו בלימודים אקדמים גבוהים. זיכרו שבסופו של דבר, לא התוכנה או החומרה בהן נעזרתם גורמות לכם להיות מקצוענים – אלא הידע שצברתם במהלך הזמן והיכולת שלכם לתרגם אותו למשהו חדשני ומקורי שיגרום לכם ולצופים ריגוש, הנאה וחוויה.
נכון, העצות הנ"ל לא יהפכו אתכם למיליונרים בן לילה, אבל יעזרו לשמור ולטפח את כשרונכם, ובשאיפה גם יגרמו לכם להנות מן המסע.
מסטר עמרי
הקורסים שלך עבדים אצלי שעות
ממליץ בחום לקנות שווה כל גרוש
הסברים לעומק מורה בעל אהבה וידע מלמד
אני מאד נהנית מהקורסים של פוטושופ ופרימייר ומתכננת סיבוב נוסף באפטר
תודה רבה
יש לי 2 שאלות:
1 איך מגדירים כניסה ויציאה נכונה של טקסט באפטר עם הפריסטים המוכנים כלומר כניסה של האותיות מימין לשמאל
2 איפה באפטר נמצא האפקט של TRACKE MATTE שאפשר להכיל אותו על סרט בצורת שכבה אחרת כמין מסיכה
ושוב תודה אין מילים
אור
ראשית תודה רבה על המשוב, נשמח אם תרשמי המלצה בעמוד הזה
לגבי השאלות: אנימציה של טקסט באפטר אפקטס מוסברת בהרחבה בקורס אפטר אפקטס. יש גם מדריך חינמי כאן שיכול לסייע בשלבים הראשונים.
אפקט Track Matte בפרמייר נמצא בחלונית ה-Effects (יש לבצע חיפוש כדי לאתר אותו) ובאפטר אפקטס בפאנל הטיימליין בכפתורים השני בפינה השמאלית התחתונה.
להבא בשאלות טכניות, נבקש לפנות דרך הפורום, קבוצת הפייסבוק של האתר או התמיכה הרשמית של חברת אדובי.
להלן הפרטים:
• יש להרשם לפורום באתר ולפרסם שם: http://sternfx.com/forum/
• אפשר גם בקבוצה בפייסבוק: https://www.facebook.com/groups/sternfx/
• פניה לתמיכה הטכנית הרשמית של אדובי: https://goo.gl/HJqk49
התמיכה ללקוחות האתר הינה בחינם.
נבקש לקרוא את חוקי הפורום ולציין את מערכת ההפעלה, שם וגרסת התוכנה שעליהם אתם עובדים.
תודה ובהצלחה
הי ערן,אני בשנקר כבר שנה,ורק בן 14. אני ממשיך להתמיד וללמוד ואני מקווה להיות מקצוען כמוך בעתיד,שנה הבאה אני עובד למסלול אקדמי של "פוטושופ" ואז אני אלמד עיצוב מתקדם
תודה רבה!
אחלה בלוג…אני לומד ממנו הרבה…
שאלה…
למה כשאני מייבא כותרות עם ערוץ אלפא ואפקטים מאפטר לאוויד הם לא נראות טוב, כולל שיבוש של כל מיני אפקטים למרות שאני מרנדר ומייצא מאפטר כקובץ מוב בפורמט animatiom ומגדיר לו stright alpha?…
הדברים נראים מרוחים וגזורים קצת…
מצטרף לתגובת קודמי חגי (מניח שמדובר במר לאופר המוכשר לא פחות).
מה שחשוב לציין כי מדובר בעיסוק ממכר ביותר אך עם הנאה גדולה בצידו. זאת גם כאשר מדובר בתחביב. ע"מ להתמקצע יש להשקיע שעות רבות, בעיקר על מנת לגלות עד כמה יש עוד ללמוד….החל מצילום, תאורה, סאונד, קומפוזיציה ועוד.
ראו הוזהרתם, KEEP PUSHING THE PIXELS
וואו, איזה פוסט מרשים
אני גאה להדגיש שעבדתי איתך במשך כמה שנים טובות, ושאתה נמנה עם רשימת החברים שלי
ברשותך אני מפנה את התלמידים שלי לפוסט הזה?
חגי